Spring fritt på andra sidan regnbågsbron, du missförstådda hund

För mindre än ett år sedan låg du tryggt vid din mamma och sov så gott.
Ingen trodde att om mindre än 10 månader har du haft två ”hem” och ska nu ta dina sista andetag i detta liv. Snälla förlåt oss, vi förstår oss inte på er hundar bättre än så här ännu men vi kanske blir bättre snart men det hjälper inte dig, ditt liv upphör nu.
De som tog över dig hade hjärtat på rätt ställe men sökte kunskap hos fel proffs och du mådde bäst av att somna in.
Jag fick ett samtal om att en hund skulle avlivas, människan i telefonen bad om att snälla ring och prata med dem, kanske du kan vägleda dem rätt.
Jag ringde, jag erbjöd att hjälpa till så att valpen/unghunden inte skulle få sätta livet till.
Efter att lyssnat på ”problemet” kunde jag med säkerhet säga att det går relativt fort att arbeta bort detta.
Men ni hade bestämt er, hunden skulle få somna in då både hundpsykologen och uppfödaren sagt det.
Jag säger inte så mycket om ägarens beslut, de har rätten att göra det.
Men till er som känner för att jobba med dessa hundar och ge rådet att hunden mår bäst av att somna in, Karma kommer någon gång visa sig.
Flera tusentals hundar får varje år somna in pga beteendeproblematik.
När ska vi börja ta vårt ansvar?
När ska vi se potentialen inom hunden, se hur fantastiska även de ”svårare” hundarna är om vi knyter an till dem på ett sätt som är naturligt för dem.
Då många tycker att hundträning (jag älskar hundträning) är en anknytning så förstår jag varför de faller kort, den bygger på belöning, avledning eller mutor.
Detta fungerar ypperligt när hunden ska lära sig kommandon eller trix.
Men en hund som har beteendeproblematik behöver inte lära sig mänskliga kommandon, det är inte den änden av kopplet som behöver lära sig.
För om vi bygger vår anknytning på bara träning så kommer fraser som ex ”du måste hålla längre avstånd” du måste acceptera att din hund inte klarar av dessa situationer och längst ut på skalan hittar vi ” din hund mår bäst av att somna in”.
För vi måste förstå att om vi bygger vår anknytning på endast belöning så kommer det finnas många hundar vars naturliga retning är större än människans belöning, de är omöjligt för dessa hundar att ta åt sig av dessa metoder i många olika situationer men det är inget fel på dem. De gör bara vad deras instinkter kräver av dem i den situationen.
Men med en djupare anknytning så kan vi människor få inflytande även i de mest krävande situationer, men de inflytandet måste vi förtjäna i hundens ögon, vi kan inte få den med tvång eller belöning utan vi måste förtjäna den.
Jag hoppas att en dag så förstår vi oss på hundar så mycket att vi slipper höra att hundar med beteendeproblematik mår bäst av att somna in.
Och till er som får höra dessa ord yttras, tro inte på dem, sök kunskap någon annanstans.
Hunden kan om människan gör rätt.
Magnus Hansson, den 25 augusti 2020